Mahalle Bakkalından Küresel Aktöre ARÇELİK İşletme Tarihine Marksist Yaklaşım

Açıklama
ÖNSÖZ
Kapitalizmin Görünür Elleri: ŞİRKETLER
KOÇ CUMHURİYETİ: Mahallemizin Bakkalından Küresel Aktöre
Business Week dergisinin 7 Ocak 1967 tarihli sayısındaTürkiye’ye ilişkin bir yazı “Üçüncü Sektör” başlığı ile çıkacaktır. Yazıda “bir endüstri imparatorluğu kurmuş olan Vehbi Koç” anlatılıyor; yazının bir yerindeise şu anlamlı ifade kullanılıyor: “44 sınai ve ticari şirketle ilişiği bulunanKoç, Türkiye iş hayatının en ilerde gelen simasıdır. Kendisine Türk ekonomisinüçüncü sektörü adı verilmektedir: Devlet sektörü, Özel sektör ve Koç Sektörü”(Business Week’ten aktaran Koç Topluluğu’nun çıkardığı Bizden Haberler, 1967:8).
“Küresel pazardarekabet edecek güce sahibiz”( Ali Y. Koç, Bizden Haberler Dergisi,2009)
Çevremize şöyle bir baksak ve gördüğümüz şeyleri alt altayazsak. Nesnelerle çevrelenmiş hayatlara sahip olduğumuzu görüyoruz. Başka bir gözle baktığımızda bu nesnelerinher birini insan emeği olarak da görebiliriz. Tüm nesneleri farklı bileşimleriile bir araya gelen emek-gücünün oluşturduğunu söyleyebiliriz. Kapitalizminyapısal mantığının yükselişte olduğu dönemde A.Smith nesnelerin çeşitlenerekçoğalmalarını işbölümünden hareketle açıklıyordu. İşbölümünü de insanda varolan değiş-tokuş güdüsüne bağlıyordu. Değiş-tokuş güdüsü ile hareket edenbireyler amaçlarına en uygun araçları seçtikleri ölçüde “toplumsal ortak iyiye”ulaşılıyordu. Liberaller bu işleyişi kapitalizmi yüceltecek bir özellik olaraktanımlıyordu ve işleyişe “gizli el”diyorlardı.
...
Ve sonuçtaoldukça anlamlı bir çalışmayı elinizde tutuyorsunuz. Boşluğu dolduran birçalışma. Türkiye gerçeğini somut işleyiş üzerinden anlamamızı sağlayan sadecebir çerçeve değil, bu çerçevenin içi de örnekle doldurulmuş. Türkiye pratiğindebiçimlenen, Türkiye pratiğini biçimlendirme de önemli katkıları olan Arçelikşirketi kavramsal düzeneği canlı bir hale getiriyor.
Koray arkadaşım şirket/işletme/firma kavramını“doğallaştırıcı” etkilerinden arıtarak tarihsel bir düzleme taşımak içinK.Marx’ın kavramsal düzeneklerine başvuruyor; “genel olarak sermaye”, “bir çoksermaye” ve “bireysel sermaye”. Bu kavramsal düzenek içinde işletme olgusugenel olarak sermaye kavramından hareketle ve onunla ilişkili olarak bireyselsermaye olarak tanımlanıyor. Koray’ınanalizinde oldukça önemli olan nokta ise geliştirdiği bu yaklaşımın kendisininde işaret ettiği üzere; “tek tek ŞİF’ler’in gelişim tarihine yönelik bir teorikzemin oluşturabileceği gibi, ülke ölçeğinde ŞİF’lerin gelişme süreçlerine dair”analizleri olanaklı kılması. Koray Yılmaz bu olanağı Türkiye gerçekliğindeanaliz ediyor. Geçmişi, Türkiye’nin de geçmişi olan özel kişi olarak Vehbi Koçve onun sahip olduğu tüzel kişi olarak Arçelik işletmesi çalışmanın merkezinioluşturuyor. Koç Holding’in gelişimi aslında W.Sombart’ı doğrulayacak birözelliğe sahip. Sombart’ın ifadesi ile “Zincirlerinden boşalan bu dev, yoluüzerinde ilerlemesine karşı çıkan bütün engelleri yıkıp dümdüz ederek ülkedenülkeye yayılmaktadır”(W.Sombart, Burjuva). Vehbi Koç ile başlayan ve sermayeninfarklı işlevlerini içinde barındıracak bir organizasyon olarak Koç Holding’inzincirlerinden boşanan bir dev gibi Ankara’da başlayan yaşamını daha sonra tümTürkiye’ye ve son yıllarda ise dünya ölçeğinde geliştiğini görüyoruz. KoçHolding’in son temsilcilerinden Ali Y. Koç: “Küresel pazarda rekabet edecekgüce sahibiz” diye devin ulaştığı aşamayı gösteriyor. Hayatımızı çevreleyennesnelerin sayı ve çeşidini arttırdıkça büyüyen, büyüdükçe oldukça farklımekanlara yayılan ve yayıldıkça daha bir görünür olan dev. Türkiye’dekapitalizmin en görünür eli, demir yumruğu.
Çalışmada Türkiye’de kapitalizminin kendine özgü gelişmeeğilimleri içinde inanılmaz zengin detaylar üzerinden zincirlerinden boşanandev Koç Holding’in önemli bileşeni olan Arçelik analiz ediliyor. Nasıl “…VehbiKoç bir kişi değildir, bir müessese” ise Arçelik sadece bir işletme değildir.Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yorumunda Erol Bilibik’e göre “Koç kapitalinin,sanayi kapitalinin pazarlamasının Türkiye’de örgütleniş biçimi, Adalet Partisiyerel yönetim başkanlıklarının bayilikler şeklinde elde bulundurmasınayöneliktir. Yani AP’yi iktidara getirecek iller, ilçeler bazında başkanlarArçelik bayilerinin sahipleri durumundadır. Bunların hepsini üst üstekoyduğumuz zaman durum şunu gösteriyor:“Yeni ve kuvvetli bir iktidar var:Özünde de sanayi burjuvazisinin iktidarı ” (Erol Bilibik) Türkiye pratiği içinoldukça önemli bir aktör/işletme olan Arçelik, Koray’ın ince fırça darbelerindeoldukça heyecan verici bir öyküye dönüşüyor. Kavramsal düzenekleri hareketegeçiren bir öykü, Türkiye pratiğinin kendine özgülüklerini açığa çıkaran biröykü.
Koray kitabın önsözünde “insanların potansiyellerini özgürcegeliştirebilecekleri bir toplum düzeninin önündeki en büyük engel zorunluçalışmadır” diye başlıyor. Kapitalist işletmeler zorunlu çalışmanın en önemliaktörleridirler. Öyle aktörler ki nesneler dolayında tüm yaşantımızasızıyorlar, tüm yaşantımıza sızmaları için çalışmak zorunda kalıyoruz. Neden ve sonuç birbirine karışma aşamasını bile geçtiğimizbir dönemden geçiyoruz. Nedenler vesonuçlar sorulmuyor, genellikle nesnelerle dolu dünyada sorgusuz-sualsizyaşamaya devam ediyoruz. Bu zorlu süreç eleştirel insanları, huzursuz olanları,özgürleşmek isteyenleri çalışmaya ama daha çok çalışmaya çağırıyor. Kapitalizmekarşı durma anlamında çalışma, kapitalizme karşı durmaya ışık tutacakpolitikleşmenin teorik dili anlamında çalışma. Kapitalizme karşıpolitikleşmenin teorik dili nesnelere baktığımızda hastalıklı varoluşu ilekapitalizmin yapısal işleyişini bizlere gösterebilmeli. Kapitalizme karşıpolitikleşmenin teorik dili kapitalizmin işleyişinin somut aktörleri olankapitalist işletmeleri bizlere gösterebilmeli. Kapitalizme karşıpolitikleşmenin teorik dili bu işleyişin yaşanan topraklara ait özelliklerinibizlere gösterebilmeli. İnsanları, doğayı tahrip eden bu düzeneklere karşı buiki çabanın paralel yürümesi gerekiyor.
Koray Yılmaz’ın elinizdeki çalışması kapitalizme karşıpolitikleşmenin teorik dilini inşa etmeye yönelik önemli bir adım. Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (SAV) bu adımları/enerjileri biraraya toplaması da çok ama çok önemli. SAV’ın dolaşıma soktuğu çalışmalara/kitaplara baktığımızda kapitalizm, kapitalizmin Türkiye pratiğinin büyük fotoğrafını ele verecek birbirini destekleyen çalışmalar olduğunu görüyoruz. Büyük harita her çalışmada daha belirgin, daha görünür hale geliyor. Marksist kavramsal düzeneklerin canlı-kanlı hale geçirecek önemli bir emek-çaba. Sosyal Araştırmalar Vakfı’na, çalışması ile öğrenen-öğreten ilişkisini karşılıklı hale getiren Koray Yılmaz’a büyük fotoğrafa yapılaca kanlamlı fırça darbelerine hayat veren sevgili Serap Kurt’a teşekkür ediyorum. Aydınlatma için çalışmaya, daha çok çalışmaya. Umutlanmaya devam.
Fuat Ercan-Teşvikiye
İÇİNDEKİLER
Önsöz veTeşekkür 9
Önsöz/Fuat Ercan 13
Giriş 19
BirinciBölüm
İşletmeTarihi Üzerine. 27
Alternatif Yazın 27
İşletmeTarihi Yazını 36
N.S.B Gras ve Yansız Firma, Yansız İşletmeTarihi 41
A. Cole ve İşletme Tarihinde Disiplinler Arası Arayış ve Kapsam Sorunu 44
T. Cochran ve İşletme Tarihinde Alınamayan Kültürel Yol 47
A. Chandler ve İşletme Tarihinde İçselci Sentez. 50
A. Chandler Sonrası İşletme Tarihi 65
İşletmeTarihine Metadan Başlamak; Marksist Bir Değerlendirme 83
İkinciBölüm
İşletmeve İşletme Tarihine Marksist Bir Yaklaşım Denemesi 89
Bireysel Sermaye Olarak İşletme ve İşletme Tarihi; Marksist Bir Kavramsallaştırma 89
Bireysel Sermaye Olarak İşletme ve İşletme Tarihi; Marksist Bir Analiz 95
Bireysel Sermaye Döngüleri ve Bireysel Sermaye Olarak İşletmenin Tarihsel Gelişiminin Aşamaları 140
ÜçüncüBölüm
BireyselSermaye Olarak İşletme ve İşletme Tarihi; Arçelik A.Ş. Örneği 145
Bireysel Sermaye Olarak Arçelik Tarihinin Arkaplanı; Türkiye’de Kapitalizmin GelişmeTarihine Genel Bir Bakış 145
Sermayenin Kişileşmesi Olarak Kapitalist, Vehbi Koç ya da “Koç Bey” Üzerine 160
Koç’un İlk Birikimi 184
Dünya Kapitalizmi ile Eklemlenme ve Koç’un Birikimi 185
Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne Geçiş; Sermayenin Mekânsallığı, Ölçek Değişimi ve Koç’un Birikimi 209
DördüncüBölüm
BireyselSermaye Olarak Arçelik. 217
Arçelik’te Metalaşma 221
Arçelik’in Kuruluşu veya Para Sermaye’nin Oluşumu 225
Para’nın Meta’ya Dönüşümü; Arçelik’te “P-ÜA”. 235
Ticari Sermaye Birikiminin Krizi ve Sermayenin Üretime Yönelmesi 235
Bireysel Sermayelerin Birikimi vs Makro Ekonomi; Çözüm Arayışları 238
Sınıflar Arası ve Sınıf İçi Çelişki ve İşbirliklerini İçeren Bir Süreç Olarak; “P-ÜA” 247
Arçelikte İşçi, Emek Gücü, Yönetim Teknikleri ve Sınıf Mücadelesi; “P-EG ” 253
Emek gücü. 256
Yönetim Zihniyeti, “Governmentality” 260
Sınıf Mücadeleleri ve Grevler 269
Arçelik’te Üretim Süreci; “ÜR” 281
Makineli Üretim ve Disiplin 282
Üretim Araçları ile Emek Gücünün Uyumlulaştırılması. 288
Ürün Çeşitlendirme 289
Çamaşır Makinesi. 292
Otomatik Çamaşır Makinesi 294
Buzdolabı 297
Muhtelif Meta Üretimi 299
Vardiya; Gündüz ve Gece Çalışma 304
Arçelik’te Sermayenin Uluslararasılaşmasının Zorunlu Sonucu Olarak Teknolojik Yatırım ve AR-GE 305
Arçelik'te“M* - P*”, Metaın Paraya Dönüşümü, Realizasyon 309
Arçelik’te Realizasyon Sürecinin Organizasyonu 310
Burla-Beko, Ticari Kâr Üzerinde Mücadele 310
Atılım Şirketler Dönemi 316
Atılım’dan Sonra 319
“Aşk-ı Memnu” mu? Realizasyon Politikaları 319
Mitleşen Bayi Teşkilatı 333
Ticari Sermaye ve Sanayi Sermayesi Arasındaki Bazı Çelişkiler 343
Realizasyonun Uluslararasılaşması 348
Arçelik’te Mekânsal Yayılma, Yatırımlar, Çelişkiler ve Dinamikleri 365
Sütlüce 365
Çayırova 371
Tek Mamul Tek Fabrika 376
Yeniden Yatırımın Uluslararasılaşması 388
Arçelik’te Profesyonel Yöneticilik, Sahiplik ve Organizasyon 393
Anonim Şirket ya da Özel Mülkiyet Olarak Sermaye’nin Kapitalizm İçinde İlgası 393
Sınıfsal Bir Düzenleme Olarak Sınırlı Sorumluluk 395
Gerçek Kişiden, Tüzel Kişiye; Servetin Sermayeden Ayrılması 396
İşlev Gören Kapitalist Olarak Yönetici 397
Arçelik’te Profesyonel Yöneticilik 398
Yöneticiliğin İnşası, Türk Sevk ve İdare Derneği 398
Profesyonel Yöneticiliğe Giden Yol;Ortak Müdür ve Kılavuz Komite 400
Arçelik’te Profesyonel Yöneticiliğin Doğuşu, Çelişkiler-Sonuçlar 402
Arçelik’te Organizasyonel Gelişme 407
Yönetim Organizasyonları, İşçilere Üflenen Katılım Ruhu 414
Bireysel Sermaye Sürecine İçerilen Değerler, Arçelik’ten Bazı Örnekler 416
Bireysel Sermaye ve Devlet İlişkisini Sorunsallaştırmak 422
Bireysel Sermaye ve Toplumsal Cinsiyet İlişkisini Sorunsallaştırmak 424
Sonuç Yerine; Şirkete Alternatif Düşünmek 431
Ek. 1:Teşvik Alan Beyaz Eşya Firmaları, 1980’den Bugüne 437
KAYNAKÇA 443